De achtste editie van Marbella 4 Days Walking is weer afgesloten met vele wandelaars die in de zon van een drankje genoten en enthousiast dansten op de klanken van Feestkapel de Blaasbalgen en Swing Dixieland Band.

Deelnemers uit maar liefst 22 landen over de hele wereld liepen routes van 20 of 30 kilometer.

De week begon met hoosbuien waardoor er nog speciaal schoongemaakt moest worden op het M4DW plein. Gelukkig werd het vanaf donderdag beter en een paar regenbuien houden een wandelaar echt niet tegen! Wel werd de speciale route van 10 km voor de kinderen geannuleerd en op zondag 14 oktober hebben we de route nog aangepast vanwege de weersverwachting (orkaan Leslie) waardoor de deelnemers het meer van Istán hebben moeten missen. Maar de meeste middagen scheen de zon en was de temperatuur zeer aangenaam.

Op donderdag 11 oktober gingen de eerste wandelaars van start, traditiegetrouw is dit de rustigste dag en de route voert hen door groene wijken en langs de luxe jachten die in de haven van Puerto Banús liggen en de 30 kilometer route liep naar San Pedro. De daaropvolgende dagen zagen de wandelaars verschillende delen van Marbella: Altos de Marbella, Nagüeles, Lago de Tortugas, Sierra Blanca en delen van het strand. De meeste deelnemers hebben zich voor alle vier dagen ingeschreven, vooral de wandelaars uit de provincie Málaga kozen voor deelname van 1 of 2 dagen. Op de laatste De vierdaagse werd op zondag afgesloten met de Via Gladiolo met muziek door SkyFly Events, waar gladiolen werden uitgedeeld aan alle deelnemers. Deelnemers die 4 dagen hadden gewandeld ontvingen een medaille. Er waren 27 wandelaars die al voor de 8e keer deelnamen aan de Marbella 4 Daagse.

Marbella 4Days Walking is gebaseerd op de in Nederland alom bekende vierdaagse. Het verschil is dat deelnemers in Marbella zelf kunnen kiezen hoeveel dagen ze meelopen. Hier is voor gekozen omdat Spanjaarden en ook andere buitenlanders die aan de Costa del Sol wonen niet zulke fanatieke wandelliefhebbers zijn dat ze daar dagen vrij voor vragen. Zij doen dan ook vooral op zaterdag en zondag mee. 

Twee leden van de International Marching League (IML) hebben ook deelgenomen als onderdeel van ons kandidaat lidmaatschap, in mei 2019 horen we of we officieel lid worden. Ook de ambassadeur van Nederland – Matthijs van Bonzel – was aanwezig tijdens de opening.

Er liepen dagelijks rond de 1.820 deelnemers mee, 85% van hen is van Nederlandse afkomst, 6% heeft de Spaanse nationaliteit en 9% kwam uit andere landen waarbij vooral grote groepen uit België, Groot Brittannië, Ierland en Zweden aanwezig waren. 66% van de deelnemers is vrouw en de oudste vrouwelijke deelneemster was 81 jaar en de oudste mannelijke deelnemer was 82 jaar. De jongste deelnemer die 20 kilometer liep is 9 jaar. 

Behalve de medische staf hadden we dit jaar ook een groep fysiotherapeuten beschikbaar voor de deelnemers en deze service wordt erg gewaardeerd.

Op woensdagavond was het openingsfeest op Plaza de Iglesia met DJ Alexander van SkyFly en een optreden van de Blaasbalgen. Op donderdag speelden de Blaasbalgen wederom, afgewisseld door de Swing Dixieland band. 

Dit jaar hebben we de goede doelen Triple A en Cudeca gesteund. Voor elke donatie van 5€ bij inschrijving schenkt de organisatie 1€ extra. Namens de goede doelen heel hartelijk dank voor alle bijdragen, ook op het plein. 

De data voor volgend jaar zijn al weer bekend: 17-20 oktober 2019 

Gegevens #m4dw2018

– totaal aantal deelnemers : 2006
– vrouw 66% man 34%
– top 5 deelnemende nationaliteiten : Nederland, Engeland, Spanje, België en Zweden
– totaal aantal nationaliteiten: 22
– afstand : 20 km: 1245 vrouw/614 man
– afstand : 30 km: 84 vrouw/63 man
– verjaardagen gedurende evenement: 23 
– oudste deelnemers : vrouw 83 jaar – man 81 jaar
– jongste deelnemers : vrouw 12 jaar – man 9 jaar
– hoogte dag (schattingen) 1: 20 km 300 meter omhoog, hoogste punt 81 meter, 30 km omhoog 539 meter, hoogste punt 81 meter
– hoogte dag 2: 20 km omhoog 439 meter, top 253 meters 30km omhoog: ongeveer 810 meters, top ongeveer 300 meter 
– hoogte dag 3: 20 km omhoog 538 meter, top 243 meters 30 km om hoog 695 meter, top 243 meter
– hoogte dag 4: 20 km omhoog 308 meter, top 68 meter 30km omhoog: 400 meter, top 68 meter